کمال گرایی فاصله بین خود واقعی افراد و انتظاراتشان (خود آرمانی )است.
کمال گرایی یک سری ویژگی های شخصیتی است؛که با معیارهای سخت گیرانه ،انتظارات بالا و روش های دقیق برای چگونگی دستیابی به نتیجه دلخواه بروز پیدا می کند، افراد کمال گرا تمایل دارند روش های ثابتی برای برآورده کردن انتظاراتشان داشته باشند.
هر چه فاصله بین خود واقعی و خود آرمانی بیشتر باشد احساس نارضایتی در افراد بیشتر است.
وقتی به دنبال بی نقص ترین کارها باشیم ،در حالی که بهترین ها لزوما بی نقص ترین ها نیستند ؛ پس هی کار را به تعویق بیندازیم مثال امروز می خواستم از ساعت شش صبح درس بخوانم ولی چون صبح زود بیدار نشدم پس درس خواندنم چه فایده داره؟
این ذهنیت باعث اهمال کاری, احساس ناامنی و اضطراب و خود سرزنش گری می شود.
مثال:اگر نتوانم امتحان را نمره ی کامل بگیرم پس چه فایده ای داره که اصلا برم امتحان بدم
اهمال کاری:
در لغت به معنای تعویق انداختن کارهایی است که قصد انجام آن را دارید فرد اهمال کار خیلی کند عمل می کند و در نتیجه انجام کارهایش را به زمان نامعلوم در آینده محول می کند یا اگر زمان انجام کار را مشخص کرد وقتی موقع انجام کار رسید آن را انجام نمی دهد به زبان ساده تر مشکل اهمال کاری این است که شما با این که عقلتان حکم می کند که آن کار را انجام دهید ولی کارتان را دائم به تاخیر می اندازید.
مثال: امروز می خواستم نوشتن مقاله را شروع کنم ولی برام میهمان رسید و نتوانستم این را انجام بدهم حالا یه وقت دیگه شروع می کنم و همین طور این کار رو به تعویق می افتد.

دلایل اهمال کاری:
سه دلیل عمده برای اهمال کاری اضطراب ،کم طاقتی ،تمرد
اضطراب :
مثلا فکر می کنید اگر دست به کاری بزنید که تا حالا از اون اجتناب کردید احساس ارزشمندتون تهدید میشه مثل تصور کنید می توانید از دوستتان بخواهید که شما را در نوشتن مقاله راهنمایی کند ولی شما چنین کاری نمی کنید چون فکر میکنید اگه بخواهید این کار رو انجام دهید احساس ارزشمندتون زیر سوال میره در نتیجه ازش نمی خواین بعد زمان به سرعت می گذره شما مقاله تون ننوشتید و همین جور دارید طفره می رید بعد این طفره رفتن باعث اضطراب تون میشه فرصت تون از دست میره و در نتیجه هی حس نارضایتی تون اضافه میشه به مشکلاتتون
کم طاقتی:
حال حوصله توانایی انجام کارهای یکنواخت، خسته کننده مشقت بار و ناکام ساز رو ندارید بنابراین به محض اینکه کاری را شروع می کنید حوصله تون سر میره و دست از کار می کشید. مثلا باشگاه نمیرید دوست دارید تناسب اندام پیدا کنید ولی وقتی باشگاه میرید مجبورید برای ورزش خواب شیرین صبحگاهی را فراموش کنید می بینید کار خیلی سختیه ترجیح می چاقی رو تحمل کنید و بخوابید.
تمرد:
با به تعویق انداختن کارهای مهم و ضروری خشمتون رو ابراز می کنید می خواد با انجام این کار از کسی که دائم به شما دستور میده انتقام بگیرید مثل همسرتان دائم به شما گوشزد می کند که قبل از تمام شدن فرصت،پرداخت قبض تلفن آن را انجام بدهید اما شما از حرفای اون دلخور می شید و فکر می کنید مگه من بچه ام که هر روز این به من گوشزد می کنه و عمدا قبض تلفن رو پرداخت نمی کنید تا بهش بفهمانید که لیاقت این جور برخورد را ندارید.نگرش تلافی کردن اغلب به نتایج ناگواری ختم میشه
مثلا مدیر شما چند کار اضافی به شما می سپارد تا آن را انجام دهید و شما از اینکه مدیر تان مثل یک برده با شما رفتار کرده بسیار ناراحت و دلخور می شوید و نگرش بذار بفهمه یه ماست چقدر کره داره باعث میشه که کار را با کیفیت خوب انجام ندهید و در موعد مقرر آن را تمام نکنید مدیر تون هم متوجه لجبازی شما میشه و جلوی ترفیع سالانه شما را می گیرد.
نگرش تلافی کردن اغلب به نتایج ناگواری ختم می شود در مورد اهمال کاری ممکن است هر سه دلیل اضطراب،کم طاقتی و تمرد اتفاق بیفتد.

راهکارهای کلی کمال گرایی :
گام اول : که موضع تان را در خصوص اولویت هایتان تغییر دهید.
۱. به نتایج اهمیت ندهید به انجام کار اهمیت دهید
۲.به مشکلات اهمیت ندهید به پیشرفت کار با وجود مشکلات اهمیت دهید.
۳. به اینکه مردم چه فکری می کنند اهمیت ندهید به اینکه می خواهید چه کسی باشید و چه کار کنید اهمیت دهید.
۴.کمتر به انجام کار صحیح اهمیت دهید بیشتر به این اهمیت دهید که در هر شرایطی کار را انجام دهید.
۵.به شکست اهمیت ندهید به موفقیت اهمیت دهید.
۶.به زمان بندی اهمیت ندهید به کاری که باید انجام گیرد اهمیت دهید
گام دوم تمرین فرایند معمول گرایی:
روزی یک دقیقه برنامه های آن روزتان را بر حسب فرایند معمول گرایانه تجسم کنید
مثل افکار و ایده های معمولی
تصمیم معمولی
اقدام معمولی
سازگاری معمولی
نتیجه ای معمولی
اما موفقیت آمیز
مثلا دلم می خواهد امروز در باشگاه ورزش کنم حتی اگر به قیمت صرف نظر کردن از چندین کار دیگرم باشد
حالا که دارم ورزش می کنم ظاهرا انرژی زیادی ندارم اما باز هم ادامه می دهم .
به رغم شک و تردیدها کم کاستی ها ورزش می کنم تا قوی و سالم تر بمانم .
اخرین مرحله از معمول گرایی بسیار حائز اهمیت است چون به کم و کاستی ها توجهی نمیکند.
یعنی ورزش می کنم و به کار خودم افتخار می کنم و اهمیتی ندارد که روند انجام این کارها قابل ملاحظه باشد یا خیر
روزانه یک دقیقه انتظاراتتون رو بررسی کنید سعی کنید انتظارات عادی بیشتر و انتظارات خاص کمتری داشته باشید گاهی اصلا انتظار خاصی از کاری نداشته باشید.
به طور کلی دیدگاه خوش بینانه ای نسبت به خود و زندگی تان داشته باشید و بدانید اگر به توانایی هایتان اطمینان دارید پس ممکنه در هر مورد هر کاری نتیجه ضعیفی حاصل بشود.
مثلا ممکنه در یه مکالمه از گفتن یه چیزی پشیمون بشید یا ممکنه از انجام اون مکالمه احساس پشیمونی بکنید و این طبیعی است (لزوما نباید انتظار خاصی داشته باشید) .
بدون دیدگاه